Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Μάγειρας Μαγείρισσα

Ως μάγειρας/ισσα ορίζεται ο/η επαγγελματίας ο/η οποίος/α γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει την λειτουργία της κουζίνας, προετοιμάζει, παρασκευάζει, παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Ο απόφοιτος του τμήματος είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  • Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων
  • Την υγιεινή των τροφίμων
  • Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλία
  • Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων-πουλερικών-κυνηγιών-ψαριών-θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου
  • Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις
  • Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων
  • Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής

Επαγγελματικές Δραστηριότητες-προφίλ επαγγέλματος:

Οι κλάδοι του Τουρισμού και του Επισιτισμού στους οποίους εντάσσεται το επάγγελμα του «Μάγειρα», εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως η σημασία και η σπουδαιότητα τους στην οικονομική ανάπτυξη. Η σημασία αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός είναι ο δυναμικότερα αναπτυσσόμενος τομέας της οικονομίας και ο πλέον ελπιδοφόρος για το μέλλον.

Ο μάγειρας/ισσα μπορεί να απασχοληθεί στις εξής επισιτιστικές μονάδες:

  • Εστιατόρια Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και χώρων αναψυχής
  • Εστιατόρια ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λ.π.)
  • Εστιατόρια βιομηχανικών μονάδων
  • Εστιατόρια σχολείων, νοσοκομείων, ιδρυμάτων, κατασκηνώσεων
  • Εστιατόρια μονάδων Ενόπλων Δυνάμεων
  • Εστιατόρια μεταφορικών μέσων (πλοία, κρουαζιερόπλοια, τρένα, κ.λ.π.)
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering)

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης απόφοιτος του ΚΕΑΣ» είναι ικανός να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής. Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης με διεθνής ονομασία Chef (Γαλλικά), Kitchen food steward (Αγγλικά) και Αρχιμάγειρας (Γερμανία) κατέχει ένα επάγγελμα το οποίο θα του εξασφαλίσει άμεσα εργασία και εξέλιξη στο χώρο.

Η διάρκεια των Σπουδών είναι:

Δύο (2) Ακαδημαϊκά έτη (4) Ακαδημαϊκά εξάμηνα και ο Σπουδαστής εκπαιδεύεται τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό-εργαστηριακό επίπεδο. Οι σπουδαστές από το τέλος του πρώτου έτους σπουδών τους είναι ικανοί να εργαστούν σε επαγγελματικούς χώρους αποκτώντας εμπειρία & προϋπηρεσία.

Πρόγραμμα κατάρτισης:
Η ύλη των τεσσάρων εξαμήνων εκπαίδευσης χωρίζεται σε μαθήματα θεωρητικού και εργαστηριακού επιπέδου.
Πιο συγκεκριμένα:

  • Αρχές Οικονομικής
  • Εστιατορική τέχνη
  • Μαγειρική τέχνη
  • Ζαχαροπλαστική τέχνη
  • Τροφογνωσία
  • Υγιεινή τροφίμων-Έλεγχος εμπορευμάτων
  • Διαιτητική
  • Κοστολόγιο
  • Σύνθεση μενού
  • Τεμαχισμός κρεάτων
  • Οινολογία
  • Διακόσμηση παρασκευασμάτων
  • Εξοπλισμός κουζίνας
  • Γαλλικά
  • Εργαστηριακά μαθήματα σε εβδομαδιαία βάση στην μαγειρική τέχνη, παρασκευή μενού, ζαχαροπλαστική τέχνη, διακόσμηση παρασκευασμάτων, τεμαχισμό και σύνθεση μενού, ένα πληρέστατο εργαστηριακό πρόγραμμα

Παροχές για τους σπουδαστές:

  • Ανταγωνιστικά πακέτα σπουδών
  • Εκπτώσεις σε τρίτεκνους-πολύτεκνους 10%
  • Εκπτώσεις σε πληρωμή απολύτου μετρητοίς 15%
  • Δυνατότητα ευέλικτου οικονομικού διακανονισμού
  • Πλήρες οργανωμένο εργαστήριο
  • Όλες οι Α’ ύλες που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκπαίδευση στα εργαστήρια παρέχονται δωρεάν από την αρχή έως το τέλος του προγράμματος και για τα 4 εξάμηνα
  • Τα τμήματα είναι ολιγομελή έως 8 ατόμων
  • Δωρεάν παροχή σετ επαγγελματικών μαχαιριών μάγειρα
  • Δωρεάν παροχή ολοκληρωμένης στολής μάγειρα
  • Εκπτωτική κάρτα προνoμίων σε επιχειρήσεις στην Αττική που αφορά προϊόντα και παροχές της ειδικότητας αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος (π.χ.κατ/τα , στολών & αξεσουάρ μαγειρικής, οικιακού εξοπλισμού, κομμωτήρια, ξενοδοχεία προϊόντων κομμωτικής, μακιγιάζ, μανικιούρ-πεντικιούρ, αισθητικής, χαρτοπωλεία, βιβλιοπωλεία, φαρμακεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, γυμναστήρια κ.ά)
  • Τα βιβλία & οι σημειώσεις-διδακτέα ύλη παρέχονται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή και για τα 4 εξάμηνα χωρίς να επιβαρύνονται οι σπουδαστές αγορά βιβλίων
  • Δραστηριότητες-εκδηλώσεις με την συμμετοχή των σπουδαστών
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό άριστα καταρτισμένο & καταξιωμένο στο χώρο – chef, ζαχαροπλάστες, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι κ.α.
  • Γραφείο προώθησης & σταδιοδρομίας σπουδαστών-σύνταξη βιογραφικού και προώθηση σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις  μετά από την δεκάχρονη παρουσία του εκπαιδευτικού κέντρου.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

Όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το Γυμνάσιο

Δικαιολογητικά εγγραφής:

  • Αίτηση η οποία παρέχεται & συμπληρώνεται στην Γραμματεία
  • Τίτλος σπουδών
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατηρίου σε ισχύ
  • Δικαιολογητικό τριτεκνίας ή πολυτεκνίας εάν υπάρχει, προκειμένου να δικαιολογηθεί έκπτωση διδάκτρων